Vloerdelen

 

De ondervloer is vaak van beton of iets dergelijks en de houten planken zijn nu de feitelijke vloer. De meeste bekende vloer gemaakt van houten planken is natuurlijk parket. De gekozen houtsoort is bepalend voor de sfeer van de woning. Zo ziet een ruimte met eiken planken er geheel anders uit dan een ruimte met grenen planken. Houten planken zijn in ieder geval altijd warm qua uitstraling en brengen veel gezelligheid in huis!

 

Het grote voordeel van een houten planken vloer is dat het een natuurproduct is. Dit is tegelijkertijd ook een nadeel. Een kenmerk van houten planken is namelijk dat de vloer uitzet of krimpt overeenkomstig de luchtvochtigheid van de ruimte. Daardoor kunnen er kieren tussen de vloerplanken ontstaan.  Tip: mochten er kieren tussen de planken verschijnen, verhoog dan de luchtvochtigheid en vice versa.

 

Een houten planken vloer kan gelijmd of zwevend gelegd worden. Zwevend leggen heeft vaak de voorkeur omdat de houten planken vloer dan vrij ‘kan werken’ naar gelang de luchtvochtigheid in de ruimte. Is de ruimte groter dan zes meter, vraag dan advies. Het kan – bij zo’n grote ruimte – verstandiger zijn de vloerplanken te lijmen.