Houten vloer leggen

Door ervoor te zorgen dat uw houten vloer correct wordt afgewerkt en gelegd, bespaart u op de lange termijn veel geld.

Bij het plaatsen van een massief houten vloer moet met deze 10 sleutelfactoren rekening worden gehouden.

1. hoogte vergoeding

2. Subvloertypes

3. installatie methoden

4. rokend

5. hoeveelheid te bestellen

6. kwaliteit en vochtgehalte van hout bij aankomst

7. acclimatisering van het hout ter plaatse

8. uitbreidingsgaten

9. richting van boards

10. onderhoud


1. Toegestane hoogte: Controleer eerst of de dikte van de nieuwe vloer die u heeft gekozen en de eventuele toevoeging van een ondervloer op enigerlei wijze invloed heeft op uw kamer. Ofwel door hoofdhoogte op lage balken, plafonds of deuropeningen, of creëert het een opstap naar leidende kamers.

2. Ondervloer: Wat is de bestaande ondervloer? Controleer in alle gevallen het vochtgehalte van de ondervloer. Plaats een massief houten vloer in de buurt van vocht en u verspilt uw tijd en geld. Over het algemeen zijn alle basissen op de begane grond op een of ander moment vatbaar voor vochtproblemen, dus voldoende vochtwering is essentieel. Eerste verdiepingen zijn minder gevoelig en er zijn minder voorzorgsmaatregelen nodig. Verschillende ondergronden zijn onder meer beton, houten balken, spaanplaatplanken en oude vloerdelen.

3. Installatiemethoden: Er zijn vier verschillende installatiemethoden, elk met zijn eigen voor- en nadelen en specifieke toepassingen. Lijmen: wordt gebruikt op ondergronden van zowel beton als spaanplaat met een egaal en schoon oppervlak. Kan rommelig zijn en lijm is duur. Nagelen: gebruikt op houten balken, spaanplaat en oude houten ondervloeren. Uitstekende langdurige en sterke methode, maar een speciale spijkermaker is vereist. Zwevend: de nieuwe vloer wordt niet door middel van lijmen of spijkers aan de ondervloer bevestigd maar wordt er bovenop gezweefd. Voor deze methode heeft u een ondervloer nodig waarop uw houten vloer rust. Ondervloeren zijn goed omdat ze een vocht- en akoestische barrière vormen. Kleverig membraan: dit lijkt op een zwevende vloer, maar de gebruikte ondervloer is aan één kant plakkerig. Maar wees gewaarschuwd als je geen ervaring hebt met deze installatiemethode, het is erg moeilijk, omdat de plakkerige kant extreem plakkerig is en als je het bord op de verkeerde plaats krijgt, zul je het extreem moeilijk hebben om het aan te passen.

4. Plint: is decoratief en biedt een noodzakelijke dekking voor de uitzettingsvoeg die u rond uw massief houten vloer moet laten. U kunt de plint ondersnijden, de plint verwijderen en later terugplaatsen, of u kunt een kraal aanbrengen tot aan de plint die de uitzettingsvoeg afdekt.

5. Te bestellen hoeveelheid: Om de hoeveelheid te bestellen hout te berekenen, meet u de kamers en berekent u de vierkante meters, dan moet u minimaal 5% extra bovenop uw oppervlakte toevoegen om te kunnen snijden en verspillen. Het lijkt een onnodige uitgave, maar het is onvermijdelijk. Als u veel hoeken en kleine kamers heeft, is het raadzaam om 10% toe te staan. Het laatste dat u wilt, is opraken en dan geen passend hout kunnen krijgen.

6. Kwaliteit en vochtgehalte van hout bij aankomst: Door de populariteit van houten vloeren is het een zeer grote industrie geworden. Het voordeel hiervan voor jou als consument is dat hij erg competitief is geworden. Hout van goede kwaliteit is dus beschikbaar tegen goedkopere prijzen, maar ga niet per se voor de goedkoopste die u kunt vinden, om de volgende redenen. Vloerplanken hebben meerdere fabricagestadia doorlopen, van het afsnijden en machinaal bewerken tot ovengedroogd en afgewerkt. Al deze fasen kosten geld en als de fabrikant hierop heeft beknibbeld om zijn kosten laag te houden, zal de kwaliteit van het eindproduct uiteindelijk minder goed zijn. Goedkope boards die niet in elkaar passen of kromtrekken zijn op den duur niet goedkoop. Het vochtgehalte van het hout bij aankomst op uw terrein moet tussen de 8% en 12% liggen. Het is onwaarschijnlijk dat u een vochtmeter heeft, dus u zult dit moeilijk kunnen meten. Dit is een voordeel van het gebruik van een professional. Ze kunnen ervoor zorgen dat deze factoren correct zijn en het is hun verantwoordelijkheid om dit te doen. Zorg ervoor dat ze dat doen.

7. Uitbreidingskloven: dit is de grote. In mijn ervaring hebben mensen over het algemeen de neiging de uitzetting en krimp eigenschappen van hout te onderschatten. Wanneer een verdieping in beweging is en er geen ruimte is om naar binnen te gaan, kan niets deze stoppen. Het zal zichzelf vastzetten en indien nodig muren breken om uit te zetten. Daarom is het essentieel om rondom uw vloer een opening te laten waarin de vloer kan uitzetten, ongeveer 15 mm verdient de voorkeur. Zorg ervoor dat deze opening overal consistent is, inclusief deuropeningen.

8. Acclimatisering van het hout ter plaatse: dit is een onderwerp van lange discussie onder vloermonteurs en mijn overtuigingen zijn gebaseerd op natuurwetten. Het acclimatiseren van hout in een zeer droge, centraal verwarmde kamer in de winter geeft je problemen, aangezien het uitzet in de zomermaanden en omgekeerd, als je in de zomermaanden hout ter plaatse legt met alle ramen en deuren open, krijg je grote gaten in de winter maanden als het hout samentrekt

Laat een reactie achter