Deurmatten wetenschappelijk getest

Een deurmat voor je woning is een visitekaartje. Het verwelkomt bezoekers, maar in feite doet het meer dan dat. Ongenode gasten worden door de aanwezigheid van de mat buiten de deur gehouden. Wanneer vervuilende stoffen eenmaal in de woning zijn, dan is het namelijk lastig om deze te verwijderen. Bovendien zorgt het maken van deurmatten in armere delen van de wereld voor brood op de plank.

Uit studies is gebleken dat het gebruik van een deurmat effect heeft op het voorkomen van schadelijke stoffen in het huishouden. Zo hebben onderzoekers verschillende deurmatten getest om na te gaan hoe ze pesticide vervuiling buitenshuis kunnen houden. Van een selecte groep mensen, werkzaam in de bestrijdingsmiddelensector, gebruikte 93 procent een deurmat om de schoenen schoon te maken.

Drie matten onderzocht

Een mat van polypropyleen bleek daarbij 10 tot 25 procent van de vervuiling te stoppen. Deze matten hadden een rubberen rug. De andere gebruikte matten waren van nylon, ook met een onderkant van rubber en een mat gemaakt van katoen, die geen ondersteuning had.

De matten van polypropyleen en nylon hadden de hoogste concentraties van pesticiden opgenomen. Dit kwam voornamelijk vanwege de schrapende werking die de borstelmethode wordt genoemd. Echter het reinigen was een stuk moeilijker. De schadelijke deeltjes kwamen vast te zitten tegen het rubber. De deurmat die gemaakt is van katoen nam iets minder van het vuil op, maar was na het wassen bijna verschoond van de vervuiling.

Helaas was er bij de studie maar één manier van schoonmaken opgenomen, maar de algehele conclusie is dat het gebruik van een deurmat zeker functioneel is. De droogloopmat was in deze studie helaas niet opgenomen, maar er is wel gebleken dat de schrapende werking van borstels zeer goed vuil verwijdert. Ook was het stofzuigen van de matten niet opgenomen als schoonmaakmethode. Dit zou in vervolgstudies tot interessante conclusies kunnen leiden.

Lapwerk

Het is bovendien goed nieuws dat een eenvoudige mat die alleen van katoen gemaakt is al zo’n goede werking heeft. Hoe zou een mat gemaakt van lappen deze test doorstaan? In Pangmilang gelegen op het eiland West Kalimantan in Indonesië zijn de huisvrouwen hun lapwerk gaan verleggen naar een professionele productie van deurmatten. Dit levert de vrouwen, naast een verhoogde status, tevens een aardige aanvulling op het inkomen op.

Deurmatten worden al sinds mensenheugenis gebruikt. Waarschijnlijk voelden de eerste mensen, die vaak in grotten leefden, al goed aan dat het vegen van je voeten een noodzakelijk iets is. Een goede deurmat zorgt ervoor dat je huis beschermd wordt.

Laat een reactie achter