Tegenwoordig is voor ouderen in toenemende mate aantrekkelijk om zelfstandig thuis te blijven wonen in plaats van te verhuizen naar een verzorgingstehuis. Door allerlei technologische ontwikkelingen, zoals de komst van de traplift, wordt het hen namelijk vergemakkelijkt om zich in huis te kunnen verplaatsen. Wie echter dacht dat de traplift maar in één universele vorm te verkrijgen was, heeft het mis. Bij de installatie en de keuze voor een specifieke traplift komt namelijk heel wat kijken. Wilt u bijvoorbeeld een traplift met een enkele rail of dubbele rail, aan welke kan van de trap moet de traplift geplaatst worden en hoeveel kost een traplift bij u in huis? In dit artikel nemen wij u aan de hand, zodat u de ideale traplift zal selecteren.
Een traplift langs de binnen- of buitenbocht?
De traplift maakt het voor ouderen en minder mobiele mensen mogelijk om zich te verplaatsen tussen de verschillende verdiepingen van de woning. Echter, de traplift kan aan twee kanten van de trap gemonteerd worden, te weten de binnenbocht en de buitenbocht. De buitenbocht wordt doorgaans gekozen, omdat dit qua prijs voordeliger is. Desondanks is het afhankelijk van uw woonsituatie wat de voorkeur heeft, aangezien er meer ruimte overblijft om de trap te bewandelen wanneer u kiest voor de binnenbocht. Als u daarom samenwoont met een partner, kan het aantrekkelijker zijn om de traplift langs te binnenbocht te plaatsen.
Hoeveel mag de traplift kosten?
Aan iedere traplift hangt een ander prijskaartje, wat mede bepaald wordt door de keuze voor een nieuwe of trapliften tweedehands. Bij een tweedehands traplift worden namelijk onderdelen van gebruikte trapliften gebruikt om u een zo goed als nieuwe traplift aan te kunnen bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het hergebruiken van de rail of het opnieuw in gebruik nemen van een stoel, die bijna niet gebruikt is door de vorige eigenaar.