De akoestische vloer

Nu denk je bij het lezen van de titel vast, een akoestische vloer? Wat is dat nou weer? Ik kan je melden dat het geen nieuw soort muziekinstrument is met een akoestisch geluid. Het is namelijk de manier waarop je vloer kan worden geïsoleerd. Dit kan voor sommige mensen heel handig zijn. Maar hoe herken je zo’n vloer, wat zijn de kenmerken? En is het toevallig iets voor jou. Hopelijk krijg je op deze vragen antwoord!

De akoestische vloerisolatie

Ben jij toevallig een bespeler van een muziekinstrument? Of houdt je van muziek? Of houdt je juist van stilte? Dan kan namelijk een akoestische vloerisolatie wat voor jou zij. Een akoestische vloerisolatie is namelijk een manier van vloer-isolatie waarbij het luchtgeluid en het contactgeluid wordt onderdrukt. Luchtgeluid is namelijk het voortbrengen van klanken vanuit een bepaalde bron, dit kan dus jouw muziekinstrument zijn, maar ook de televisie van de buren. Contactgeluid is het geluid wat je ervaart wanneer er door iets of iemand contact wordt gemaakt met de vloer, zoals lopen of spullen verplaatsen. Deze twee soort geluiden worden bij een akoestische vloerisolatie onderdrukt m.b.v. het gebruiken van een dik en geluiddicht materiaal, die weinig tot geen geluid doorlaten. Denk hierbij aan een dikke laag trilling isolerend schuim.

Kenmerken akoestische vloerisolatie

Het komt vaak voor dat deze manier van vloerisolatie al is geïnstalleerd in je huis. Nu is natuurlijk de vraag of jij bijvoorbeeld al over zo’n manier van isoleren beschikt. Deze manier van isolatie is echter niet gemakkelijk te herkennen. Een goed akoestische vloer is namelijk geluiddempend, contactgeluid isolerend en geluidsabsorberend. Wanneer je de huidige vloer optilt en kijkt wat voor ondervloer hieronder ligt kun je vaak al concluderen of je te maken hebt met een akoestische vloerisolatie. Ligt er namelijk onder jouw vloer een soort mat, gemaakt van schuim in verschillende kleuren? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een akoestische vloerisolatie. Het kan echter ook zo zijn dat je vloer akoestisch is gemaakt met behulp van akoestisch vinyl. Dit soort vloeren kom je vaak voor in scholen, kantoren etc. Tot slot kan een vloer ook nog akoestisch geïsoleerd zijn door een zwevende vloer te gebruiken. Deze zijn bijvoorbeeld te herkennen aan de plaatsing van dikke rubberen matten (die ook wel onder speeltoestellen worden geplaatst) of aan het feit dat ze niet rechtstreeks op de vloer liggen, maar er een ruimte is gecreëerd tussen twee vloeren, die het geluid wegvangen. Zo zie je maar dat een akoestische vloer nog niet zo gemakkelijk is om te herkennen.

Renovatienieuws

Laat een reactie achter