Onder een cinewall kan een schouwelement worden verstaan maar net zo goed een stuk muur die helemaal is afgewerkt. De cinewall komt vaak een beetje over als een soort muur-meubelstuk van vloer tot aan plafond. Er is altijd een focuspunt in aanwezig: de breedbeeldtelevisie. Maar er zijn ook genoeg mensen die een cinewall met haard kopen. Dan sla je twee vliegen in één klap. Dan is het gezellig bij het vuur zitten zonder de tv aan te zetten, of juist bij het levendige haardvuur zitten en tegelijk een leuke film kijken. Hout hoef je niet in de haard te gooien, pellets ook niet. Want een cinewall heeft bijna altijd een zogenaamde sfeerhaard. Voor zo’n haard hoef je geen speciale afvoerbuizen aan te leggen. Sfeerhaarden gaan meestal op stroom en een enkele keer op een speciale olie.
Houd de verhoudingen goed
Met een cinewall creëer je een soort bioscoop wand in je eigen kamer. Met de televisie, de soundbar en andere elektrische apparatuur ingebouwd in de voorzetwand. Ga je dan ook nog een cinewall met haard kopen, dan neemt de sfeer alleen maar toe. Het is visueel heel aantrekkelijk om de lengtematen van tv en haard gelijk te houden. Dat geeft een heel rustig beeld. Een minder brede haard bij een bredere tv is niet aantrekkelijk omdat de haard als het ware met een horizontale lijn de tv visueel dient te ondersteunen. Een iets bredere haard kan dan weer wel, maar houd het wel beperkt tot ca. 5-10 cm aan elke zijde.
Cinewall met haard kopen maar welke haard?
De haard in je bioscoop muur is dus een sfeerhaard waar geen onveilige gassen uit kunnen komen. De elektrische inbouwhaard is verstelbaar zodat je temperatuur, vlammenspel en zelfs de kleuren kunt regelen. Vind je het niet erg dat de inbouwhaard geen warmte afgeeft dan kun je in de cinewall ook een waterdamp haard laten installeren. Zo lijkt de haard nog authentieker met de houtblokjes en de door de waterdamp gesimuleerde rook. Waterdamphaarden zijn dier- en kindvriendelijk want er is geen hitte aanwezig. Een derde type haard is de bio-ethanol haard. Met zo’n haard word je cinewall een stukje luxer want je hebt nu echt vuur. De bio-ethanol branders zijn vanaf afstand te bedienen en je kunt de vlam partijen hoger of lager zetten. Zo creëer je ook meer of juist minder warmte.
Zelf bouwen of laten uitvoeren?
Zonder haard is een cinewall ook een markante toevoeging aan je kamer. De mensen die een cinewall met haard kopen, zweren echter bij het extra behaaglijke en vooral romantische effect van een sfeerhaard. Als je heel handig bent, kun je zelf de ombouw van de cinewall in elkaar klussen. Er zijn ook standaardpakketten in de handel. Heb je een aardig budget te besteden, dan kun je je wensen in een ontwerp laten zetten en experts de cinewall voor je laten bouwen.
Prijsindicaties bij cinewall met haard kopen
Prijzen zijn altijd een afweging, zowel voor een cinewall met haard kopen of zonder. Het houtwerk en de afwerking van een cinewall is moeilijk in harde getallen om te zetten. Dat is geheel afhankelijk van de grootte van je bioscoop muur, namelijk. Een elektrische sfeerhaard begint rond de 650 euro, eentje met een bio-ethanol brander start bij 3.000 euro. De uiteindelijke bekleding (bijvoorbeeld met leer) van een cinewall begint bij ongeveer 1.400 euro.
Liever een elektrische sfeerhaard? Ook dat kan je prachtig laten plaatsen in je woning.