Akoestisch advies door een professional

Wanneer je een ruimte gaat verbouwen is het belangrijk om rekening te houden met de akoestiek van deze ruimte. In sommige situaties is het lastig om dit te realiseren, omdat je de kennis hierover niet beschikt. In dit geval is het belangrijk om akoestisch advies te verkrijgen van een professional. Vaak denken mensen dat er niks meer te doen is aan de akoestiek van een ruimte, maar dit zeker niet geval. In dit artikel geven wij een aantal tips als het gaat over de akoestiek van uw ruimte.

Zorg voor een duidelijk plan

Zorg ervoor dat je een duidelijk plan hebt voordat je begint! De fysica van de voortplanting van geluid is enorm gecompliceerd, en wanneer het assortiment materialen waaruit de muren, vloeren en het plafond bestaan (plus eventuele ramen, deuren en meubels) worden toegevoegd, is het erg moeilijk te voorspellen wat er met geluidsgolven zodra ze hun bron hebben verlaten. Bovendien is elke kamer anders, en het zijn niet alleen de afmetingen die bepalen hoe de kamer zal klinken. Stel je twee kamers voor met dezelfde vorm en grootte. De ene heeft twee meter dikke betonnen muren en de andere een enkellaagse gipskartonwand. Zelfs met die korte, zij het extreme beschrijvingen, weet je waarschijnlijk al dat de twee kamers heel verschillend zullen klinken. Tel daarbij de veelheid aan kamervormen, -afmetingen, muurconstructiemethoden en oppervlakken op die in thuisstudio’s te vinden zijn, en het wordt onmogelijk om een eenduidige gids voor akoestische behandeling te geven.

Waarom akoestisch?

Onbehandelde kamers hebben een ongelijkmatige frequentierespons, wat betekent dat alle mixbeslissingen die je neemt gebaseerd zijn op een geluid dat ‘gekleurd’ is, omdat je niet nauwkeurig kunt horen wat er wordt afgespeeld. Kortom, je kunt onmogelijk zeggen hoe jouw mix zal klinken als deze ergens anders wordt afgespeeld. Het is echter niet alleen een probleem bij het mixen, want alle opnames die je maakt van akoestische instrumenten zullen alle kenmerken dragen van de ruimte waarin u ze opneemt. Dat kan een goede zaak zijn als de betreffende ruimte Ocean Way of SARM West is, maar waarschijnlijk belachelijk slecht als het jouw woonkamer of slaapkamer is. Dus als je wilt dat jouw mixen goed worden overgebracht en je opnamen vrij zijn van ‘toeteren’ in de ruimte, moet je letten op de akoestische eigenschappen van jouw omgeving – ongeacht hoe goed de apparatuur die je gebruikt.

Absorptie en diffusie: wat, waar, waarom?

Om de juiste balans te bereiken, zijn er twee belangrijke benaderingen: absorptie en diffusie. Voor goed akoestisch advies, neem dan contact op met een professional. Producten die absorberende eigenschappen hebben, zijn onder meer schuim en harde minerale wol (zie het kader ‘DIY & Rockwool’), die de geluidsenergie ‘absorberen’ en deze door wrijving in warmte veranderen. Absorptie is het meest effectief bij hoge frequenties en is essentieel voor het verminderen van flutterecho’s en voor het temmen van helder klinkende of ‘ringy’ kamers. Bass trapping is ook een soort absorptie, maar is specifiek ontworpen om laagfrequente energie te absorberen. Een slimme combinatie van zachte, harde, dikke en dunne materialen, inclusief lucht, wordt gebruikt om de meest efficiënte bass trap te maken, en een lege opening tussen de muur en de achterkant van de trap helpt om het nog effectiever te maken.

Laat een reactie achter